Frohmut Knie - stemdocente

Deutsch >>

Over mij:

Na een driejarige opleiding in mime en later ook maskertheater in Parijs, ontdekte ik mijn eigen stem met Michèle Laforest, een docente van het Roy Hart Theatre  in Zuid-Frankrijk. Gedurende zeven jaar volgde ik lessen en cursussen bij verschillende docenten van het RHT. Daarvan woonde ik twee jaar in MalĂ©ragues, de zetel van dit internationaal vermaarde centrum, waar ik in 1993 mijn eerste workshops gaf.
In dat jaar ging ik terug naar Duitsland waar ik mijn eigen werkvorm begon te ontwikkelen. De lichaamservaring door de mime verbonden met de stem wees me de weg naar een economische en authentieke vorm van spreken en zingen.

Ik geef nog regelmatig workshops aan docenten op verschillende plaatsen in Duitsland, georganiseerd door de GEW (vakvereniging voor leraren), o.a. in Frankfurt, Stuttgart en Hamburg, waarvoor ik door het Instituut voor kwaliteitsontwikkeling Hessen ben geaccrediteerd.

Tot 2010 leidde ik een klein vrouwenkoor in Frankfurt, nu geef ik er nog twee workshops per jaar. 

Vanaf 2009 begon ik in Arnhem een nieuw bestaan op te bouwen. Sinds 2011 is Arnhem mijn nieuwe thuis.

In Ede, Arnhem en Nijmegen leid ik de koren Zingen voor je leven, koren voor mensen met een kankerachtergrond. Sinds het voorjaar 2012 sta ik voor het vrouwenensemble Vocal Impulse  in Zutphen.

In Arnhem geef ik individuele zangles en stemexpressie en leid ik een zanggroep wereldmuziek. Verder geef ik zangworkshops in het hele land en in Frankrijk bij Bleu et Vert.

Ik heb de meerjarige dirigenten opleiding in Arnhem gevolgd en ben op 5 juli 2013 geslaagd.

Ik nam en neem deel aan verschillende workshops Estill Voice Training.

Besondere Workshops

Zin in Zingen

klooster Huissen
Zin in Zingen 2020[meer...]


"Zingen voor je leven"

koor in Arnhem, Ede en Nijmegen
[meer...]


'Vocal Impulse'

vrouwenkoor Zutphen


[meer...]